Connexxion/Breng: de bus in Arnhem en Nijmegen

13/12/2012 16:30 uur

Connexxion/Breng: de bus in Arnhem en Nijmegen

‘Breng’, onderdeel van Connexxion, verzorgt de stads- en streekbussen in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Hoe hou je je personeel op de hoogte van het interne nieuws, als ze hele dagen op de bus zitten? En wat is de beste manier om je reizigers te informeren over ingewikkelde veranderingen als de OV-chipkaart? Op donderdag 13 december zijn we te gast op de remise aan de Westervoortsedijk in Arnhem, voor een kijkje in de keuken. ‘Breng’ – dat staat sinds een paar jaar op de bussen in Arnhem en Nijmegen. Onder deze naam verzorgt Connexxion het stads- en streekbusvervoer in de Stadsregio – een mooi onderwerp dus voor een gecombineerde bijeenkomst van CKA en CKN: traditiegetrouw zijn de leden van CKN immers in december ook welkom op de Arnhemse bijeenkomst. Hoe verzorg je de interne communicatie als je medewerkers dagelijks vanaf vijf uur ’s ochtends op de bus zitten en uitzwermen over de hele regio? Waarom heet Breng Breng, en wat heeft het met Connexxion te maken? Hoe informeer je de reizigers, vaak ouderen, over ingewikkelde systemen als de OV-chipkaart? En wat doe je met twitterende buschauffeurs? Het komt allemaal aan de orde tijdens onze bijeenkomst op donderdag 13 december bij Breng in Arnhem. Gastheer is Herman de Gooijer, communicatieadviseur bij Breng. Programma: 16.30 uur: inloop 17.00 uur: start programma, inclusief rondleiding door de remise 19.00 uur: borrel 19.30 uur: einde programma Locatie: Westervoortsedijk 4 6827 AS Arnhem Klik hier voor een kaartje (Parkeren is mogelijk op het terrein, en op het kaartje zie je ook welke bussen er in de buurt van de remise komen) Aanmelden: leden van CKA kunnen zich na inloggen hieronder aanmelden op de reguliere manier, leden van CKN vragen we zich aan te melden via een mailtje aan info@communicatiekringarnhem.nl

Laatste communicatieborrel

06/12/2012 17:00 uur

Laatste communicatieborrel

Met pijn in het hart hebben bestuur en programmacommissie besloten om een punt te zetten achter de Communicatieborrel. Twee jaar lang hadden we iedere maand inspirerende gesprekken en onverwachte ontmoetingen op het terras of in het café, met gelukkig ook steeds weer andere leden. Helaas was de opkomst meestal beperkt. Jammer! Als alternatief gaan we in 2013, vaker dan nu, onze bijeenkomsten ’s avonds organiseren, met borrel na afloop. Máár: om het af te leren doen we het donderdag 6 december nog één keer, zoals altijd in café Metropole, van 17.00 tot 19.00 uur: de Communicatieborrel, en ja, ook deze laatste keer zijn het eerste drankje en de hapjes op kosten van de CKA. Graag tot dan!

Rijnboog: communicatie rondom een project van lange adem

13/11/2012 16:30 uur

Rijnboog: communicatie rondom een project van lange adem

Rijnboog. Er is veel om te doen geweest en nog steeds is het een spannend project. Op dinsdag 13 november nemen we een kijkje in de keuken van dit communicatietraject met lange adem, met de projectmanager en de communicatieadviseur van Rijnboog.

‘Met de plannen om aan het Paradijs een nieuw cultureel kwartier te vestigen, begon in januari 1998 een lang traject, dat uiteindelijk uitmondde in Rijnboog. In de winter van ’98 was realisatie in vijf jaar nog het uitgangspunt.’ (bron: Gelderlander, 26 september 2008) Inmiddels is de haven weggestemd, en bestaat de website ‘arnhemwilookgeenkunstencluster.nl’. Maar er wordt inmiddels wél in het gebied gebouwd. Het kenniscluster heeft het hoogste punt bereikt en wordt in september 2013 opgeleverd, mét een ondergrondse verbinding met de historische kelders in de Rijnstraat. Het Nieuwe Plein is opnieuw ingericht en was voor de zomer klaar. En er gebeurt nog veel meer. Op dinsdag 13 november nemen we een kijkje in de keuken van Rijnboog. Ien van der Coelen, projectmanager Rijnboog, ontvangt ons graag in de Rijnboogwinkel aan de Broerenstraat in Arnhem. Ook de communicatieadviseur van het project is er dan bij. Rijnboog. Er is veel om te doen geweest en nog steeds is het een spannend project. Hoe is het om projectmanager te zijn van dit project? Hoe beweeg je je in het politiek gevoelige krachtenveld, ook nog ’s flink gevoed door de (vastgoed-)crisis? Het project startte in 1998. In communicatieland is sindsdien veel veranderd door de steeds grotere rol van social media. Wat betekenen die veranderingen voor Rijnboog en hoe speelt de rol van communicatie daar op in? Programma: 16.30 uur Inloop 17.00 uur Start programma 19.00 uur Einde programma, met een hapje en een drankje Locatie: Rijnboogwinkel, Broerenstraat 14 in Arnhem Klik hier voor een kaartje

Inhaal-Zomercollege Marco de Koning en Alex Sheerazi: 30 oktober

30/10/2012 18:30 uur

Inhaal-Zomercollege Marco de Koning en Alex Sheerazi: 30 oktober

De uitgestelde Zomercolleges van Marco de Koning en Alex Sheerazi vinden dinsdag 30 oktober plaats, in Grand Café Metropole aan de Steenstraat in Arnhem.

De Zomercolleges van 2012. Ze waren een succes, al waren het er maar twee. Want Marco de Koning (o.a. PR-manager van de Toppers, ja! van Gordon en Geer, weet je wel) en Alex Sheerazi (communicatiemanager van de Noord-Zuidlijn, in Amsterdam, een groots en spannend project!) moesten afzeggen. Het college met Marco moesten we afzeggen, Noëlle Aarts deed het (grandioos!) zonder Alex. En nu hebben we Marco én Alex samen, op dinsdag 30 oktober, over reputatiemanagement. Hoe zou Marco het doen als communicatiemanager van de Noord-Zuidlijn? En Alex als PR-manager van gekke types als de Toppers? Kortom: het wordt een bijzondere avond. Programma Inloop: 18.30 uur Start: 19.00 uur Einde: uiterlijk 22.00 uur (exclusief naborrelen). Locatie Het inhaal-Zomercollege vindt plaats in Grand-Café Metropole, aan de Steenstraat 68 in Arnhem, vlak bij NS-station Arnhem Velperpoort (rechtstreekse treinverbinding naar Nijmegen). Klik hier voor route-informatie. Aanmelden Zin in nóg een Zomercollege, al is het dan al eind oktober? Geef je snel op, door een mail te sturen aan info@communicatiekringarnhem.nl met daarin je naam, en geef svp ook aan of je lid CKA, lid CKN of introducee bent. De leden die zich eerder opgaven voor de colleges in september hebben voorrang en met 50 aanmeldingen is het vol. Kosten Niet eerder opgegeven voor Zomercollege 2 en/of 3 en deze wel volgen? De kosten bedragen € 25,- voor leden en € 35,- voor niet leden. Behalve een inspirerend college, krijg je daar ook een hapje en drankje voor. Je inschrijving is definitief na ontvangst van het ‘collegegeld’ op 31.65.56.815 t.n.v. Communicatiekring Arnhem te Arnhem o.v.v. je eigen naam en ’30 oktober’. Had je je destijds al opgegeven en betaald voor Zomercollege 2 en/of 3? Dan is dit inhaal-Zomercollege gratis.

Workshop Spreken in het openbaar Rob Janssen

11/10/2012 19:00 uur

Workshop Spreken in het openbaar Rob Janssen

De verkiezingen laten duidelijk zien hoe belangrijk jezelf presenteren is. De enige vraag die het publiek beantwoord wil zien is: vertrouw ik die man of vrouw? Of het nu gaat om politieke campagnes, salesverhalen, woordvoerderschap of voorlichtingsbijeenkomsten: vertrouwen wordt bepaald door de congruentie van de spreker.

Wat iemand van binnen voelt, moet overeenkomen met de boodschap aan de buitenkant. In deze workshop gaan we met veel energie en humor aan de slag om dat vorm te geven. Voor veel deelnemers is het een eye-opener hoe eenvoudig het is om mensen werkelijk te boeien. Over de spreker: Rob Janssen (1957) is geboren in Roermond, studeerde in Nijmegen (filosofie en muziektherapie), werkte jarenlang  als variété-artiest en is sinds eind jaren tachtig werkzaam als presentatietrainer en dagvoorzitter. Janssen is schrijver van ‘Spraakmakers, bekende sprekers geven zich bloot‘ en ‘Presenteren met Plezier‘ (e-book). Zijn doel is Nederland verlossen van slechte, nietszeggende presentaties. Nog een lange weg  te gaan…

Zomercollege: bijzonder hoogleraar Noëlle Aarts

25/09/2012 18:30 uur

Zomercollege: bijzonder hoogleraar Noëlle Aarts

Op dinsdag 25 september verzorgt Noëlle Aarts het zomercollege. Zij is bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofddocent Communicatiestrategieën aan Wageningen Universiteit. In haar werk legt ze de nadruk op de dialoog tussen mensen en de rol die voortdurende verandering daarin speelt. Naast Noëlle Aarts is die avond Alex Sheerazi te gast. Hij is hoofd Communicatie bij het projectbureau van de Noord/Zuidlijn, de nieuwe metrolijn in Amsterdam. De aanleg daarvan haalde de afgelopen jaren talloze keren de landelijke media. En dan meestal niet met goed nieuws. Sheerazi slaagde er er met eerlijke communicatie in stukje bij beetje het vertrouwen van de Amsterdammers terug te winnen.

Ron van der Jagt over reputatiemanagement

24/09/2012 18:30 uur

Ron van der Jagt over reputatiemanagement

Reputatiemanagement is dit jaar het thema van de Zomercolleges. Sprekers zijn onder meer Ron van der Jagt, partner bij de Reputatiegroep en voorzitter van Logeion, Noëlle Aarts, hoogleraar Strategische Communicatie aan de UvA, en Marco de Koning van Royal Promotions, het PR-bureau van onder meer de Toppers en diverse grote Nederlandse musicals.

Van levensbelang Om te begrijpen waarom reputatiemanagement voor bedrijven en organisaties van levensbelang is, hoef je slechts een paar dagen het nieuws bij te houden. Zeker sinds het uitbreken van de kredietcrisis buitelen de voorbeelden over elkaar heen van organisaties die hun goede reputatie zien wankelen of omvallen door ondoordachte transacties, hoge bonussen of de handel en wandel van haar bestuur. Een kleine greep: woningcorporaties Rochdale en Vestia, hogeschool InHolland, T-Mobile, ING. Wat kunnen organisaties doen om dergelijke ‘bedrijfsongevallen’ te voorkomen? Hoe bed je reputatiemanagement structureel in je organisatie in? En wat zijn de laatste inzichten en ontwikkelingen op dit gebied? Tijdens de Zomercolleges 2012 praten we je helemaal bij. Ron van der Jagt is partner bij de Reputatiegroep en voorzitter van Logeion. Hij adviseert het bedrijfsleven en de overheid over onder meer corporate communicatie, positionering en reputatiemanagement, en schreef onder meer het boek ´Corporate reputatiemanagement´. In zijn college op dinsdag 18 septembergeeft hij een overzicht van de actuele ontwikkelingen op het gebied van reputatiemanagement, gelardeerd met inspirerende voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk. Naast Ron van der Jagt is deze avond ook Elbrich Raessen te gast, van de afdeling Corporate Communicatie van SNS Reaal. Zij licht toe hoe haar organisatie reputatiemanagement met succes in praktijk brengt.

Zomerborrel: de Kunst van het communiceren, in het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem

19/06/2012 16:30 uur

Zomerborrel: de Kunst van het communiceren, in het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem

Voor de Zomerborrel van de Communicatiekring Arnhem zijn we dinsdag 19 juni te gast bij het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem (MMKA), inclusief toegang tot de bijbehorende tentoonstelling én een lekker diner.

Dit jaar zijn we van harte welkom in het MMKA waar de tentoonstelling ‘Tegenpolen’ staat. Voor de eerste keer in Nederland een tentoonstelling over Pools design uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Een onbekende periode uit de Poolse design geschiedenis. Hedwig Saam, directeur MMKA, vertelt ons er meer over. Inloop is om 16.30 uur, via de museumwinkel waar we een kaartje voor de tentoonstelling krijgen. In het museumcafé, met prachtig panorama, staan koffie, thee en iets lekkers klaar. We krijgen meer te horen over ‘Tegenpolen’, het publieksgerichte beleid en de publiciteit van het MMKA. Natuurlijk is er een rondleiding. En zoals het hoort bij de Zomerborrel, zijn het eten en drinken piekfijn verzorgd (laat dat maar aan het MMKA over). Wanneer de avond eindigt weten we nog niet. Meld je nu aan! Introducees zijn welkom! We vragen aan hen wel een eigen bijdrage van 10 euro, om de kosten van het diner (deels) te drukken. Graag contant meenemen. (Afbeelding: Wojciech Fangor, Caracters, 1950, oil on canvas. Muzeum Sztuki, Lodz)

Hondsbroeksche Pleij, de kraan van Nederland

15/05/2012 16:30 uur

Hondsbroeksche Pleij, de kraan van Nederland

De Hondsbroeksche Pleij, in de uiterwaarden bij Westervoort, is al sinds jaar en dag de kraan van Nederland omdat hier de watertoevoer op de Rijn en IJssel wordt geregeld. Tevens is Hondsbroeksche Pleij een Ruimte voor de Rivierproject. Ruimte voor de Rivier is het grootste hoogwaterveiligheidsprogramma van Nederland waarbinnen tot 2015, 39 maatregelen worden genomen die ervoor moeten zorgen dat Nederland veilig is bij hoogwater. Bij Hondsbroeksche Pleij werd een dijk verlegd en een regelwerk gebouwd om daar te zorgen dat het water beter gereguleerd kan worden bij hoogwaterstanden. Om deze grootschalige ingrepen te plegen, was het contact met de omgeving en belangengroepen en de communicatie een belangrijk onderdeel van het proces. Rijkswaterstaat kent al ruime tijd het omgevingsmanagement, naast communicatie. Hoe deze beide disciplines op elkaar worden afgestemd en de communicatie en het contact met de omgeving wordt ingericht, horen we tijdens ons bezoek aan dit bijzondere project op dinsdag 15 mei van omgevingsmanager Rutger Blankvoort en communicatieadviseur Petra Heuvelmans, beiden van Rijkswaterstaat. Kijk voor meer informatie over de Hondsbroeksche Pleij op www.ruimtevoorderivier.nl/hondsbroekschepleij Locatie: Zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort (klik hier voor een kaartje) Programma: 16.30 uur:  inloop 17.00 uur: aanvang programma: presentatie door Rutger Blankvoort, omgevingsmanager Rijkswaterstaat 17.20 uur: vertrek naar buiten, naar de dijk, om vandaar naar het regelwerk te kijken en aan te geven hoe de verplaatsing van panden verliep, en waar de dijk werd verlegd. 18.00 uur: terug naar Wieleman, presentatie Petra Heuvelmans, communicatieadviseur Rijkswaterstaat 18.30 uur: borrel met uitgebreide hapjes 20.00 uur: einde programma

Kijkje in de keuken van de Koepel

11/04/2012 16:30 uur

Hoe communiceer je over een penitentiaire inrichting – of, in gewonemensentaal, over de gevangenis? En hoe werkt interne communicatie daar? Iedereen heeft er wel een beeld bij, dankzij tal van spectaculaire gevangenisfilms, maar hoe gaat het er nu écht aan toe?

Eén van de meeste bijzondere bijeenkomsten was ons bezoek bij penitentiaire inrichting De Berg in Arnhem, beter bekend als De Koepel. Schoenen uit, riemen af, we moesten door een ‘poortje’ Een groep van maximaal 40 personen is op 11 april welkom voor een rondleiding en presentatie over de communicatieve aspecten van penitentiaire inrichting De Berg. DE BIJEENKOMST IS VOLGEBOEKT – AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK HELAAS (via info@communicatiekringarnhem.nl kun je je wel op de reservelijst laten zetten) Programma: 16.30 – uiterlijk 16.45 uur aankomst PI Arnhem locatie De Berg 17.00 uur aanvang presentatie 17.30 uur aanvang rondleiding 19.00 uur terug / vragentijd 20.00 uur einde LET OP: vanwege het bijzondere karakter van dit bezoek geldt er ditmaal een aantal extra voorwaarden: – deelnemers dienen uiterlijk 30  maart via e-mailadres info@communicatiekringarnhem.nl het nummer van hun identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) door te geven. – tassen of tasjes, mobiele telefoons, film-, foto- en geluidsapparatuur mogen niet worden meegenomen. – metalen voorwerpen, anders dan auto- of fietssleutel / huissleutel mogen niet worden meegenomen. – schoenen, riemen etc. waarop de detectiepoort reageert moeten worden af-/uitgedaan. – deelnemers dienen hun geldig legitimatiebewijs mee te brengen – aanwijzingen of verzoeken van personeel, zeker bij de voorportier, moeten altijd worden opgevolgd