Communicatiekring Arnhem bezoekt het Gelders Archief

Kaart niet beschikbaar

Datum / Tijd
19 mrt 2019
17:00 uur

Locatie
Gelders Archief


Worstelen met privacy en auteursrechten. Bij het Gelders Archief weten ze er alles van. Het Archief is de klok rond bereikbaar. En één van de koplopers in de Nederlandse archiefwereld op het gebied van scanning on demand (op verzoek scans van archiefstukken leveren). Dat is waar de archivarissen in Arnhem sterk in willen zijn: digitaal en nog eens digitaal.

Communicatiemensen kampen vaak met hun archief. Hoe gaan we om met foto’s en ander illustratiemateriaal? Welke informatie moeten we hoe en waar bewaren? Welke informatie hoeven we niet te bewaren en kunnen we vernietigen? Waar vinden we welke informatie?

Algemeen directeur Fred van Kan, manager afdeling publiek Ilse Nagelkerke en communicatieadviseur Elio Pelzers van het Gelders Archief vertellen graag hoe dit kan. Maar ze geven ook aan welke worstelingen archivarissen zelf tegenkomen, zoals auteursrechten en privacyregels. Ze gaan met plezier in op de (archivistische) vragen en twijfels die leven bij communicatiemensen.

Het Gelders Archief bevindt zich in een (zeker als je het vergelijkt met de eeuwigheid) stormachtige ontwikkeling. De organisatie zit midden midden in een overgangsfase van analoog naar digitaal. Digitale dienstverlening heeft nu en de komende jaren prioriteit. De archivarissen willen dat steeds meer mensen vinden wat ze zoeken via het internet en andere moderne media. Scanning on demand is daarbij een speerpunt. Vroeger was een archiefdienst het eindpunt voor veel documenten: een opslagplek voor historische stukken. Tegenwoordig willen archivarissen al aan het begin van het informatieproces staan. Openbaarheid en duurzaam beheer zijn centrale begrippen in het vak van de archivaris. Kijk maar eens op www.geldersarchief.nl

Waarom archiveren? Archieven zijn onmisbaar voor het functioneren van de democratie. Organisaties leggen door middel van archieven verantwoording af en blijven erdoor functioneren. Archieven zijn erfgoed en essentieel voor het reconstrueren van ons verleden.

Dit alles vraagt om een andere manier van communiceren dan pakweg twintig jaar geleden.

Programma:
17.00  inloop met een hapje en een drankje
17.30  begin van het programma, inclusief een korte rondleiding door het archiefgebouw
19.00  einde van het programma

Locatie:
Gelders Archief, Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem.
Bereikbaarheid: Zie link >>

Foto: Gelders Archief. Arnhemse Gasfabriek, de GEWAB uit begin 20e eeuw.

 

Reserveren

U moet ingelogd zijn om u aan te kunnen melden.

Geef een reactie